- BÅDE positiv och negativ konstruktiv kritik måste lyftas fram. ALLA uppsatser kan bli bättre oavsett utgångsläge. Detaljer som måste åtgärdas kan man naturligtvis ta upp i nödfall, men annars är ju kritik som berör de stora dragen i en uppsats (frågeställningen och dess koppling till slutdiskussionen, det källkritiska avsnittet, avhandlingen, förståelsen) det viktigaste.
När man ger konkret positiv kritik är det bra för att stärka självförtroendet hos den som tar emot kritiken, och för att visa på saker man lyckats med, men det ger respondenten väldigt lite hjälp att FÖRBÄTTRA uppsatsen. Dessutom är det i princip nästan omöjligt för dig själv att nå upp till VG-kriteriet "ger konstruktiv kritik till andras texter" med enbart positiv kritik, eftersom det inte finns något för respondenten att arbeta vidare med.
TÄNK på detta.
Den "negativa" kritiken ges naturligtvis på ett respektfullt, konstruktivt sätt, helst med förslag på hur man kan åtgärda bristen.
När er uppsats har blivit opponerad på, BEARBETAR ni den utifrån den respons ni fått av gruppen och handledarna och lämnar in den slutgiltiga versionen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar